NYHETER
Shirley jobbar som maskinförare på JE Mark & Anläggning
2022-03-04

I entreprenadbranschen är det inte helt vanligt med kvinnliga maskinförare. De flesta är män och när det då dyker upp en tjej som kör en Takeuchi blir jag nyfiken på att höra lite med henne vad hon tycker om sitt jobb och branschen i stort.

En tidig morgon beger jag mig till en byggarbetsplats i Hjorthagen i Stockholm. Där förbereds marken inför renoveringen av ett bostadshus. Vid spakarna på en TB290-2 sitter Shirley, som har jobbat cirka fem år för JE Mark & Anläggning. 

Utbildning till maskinförare

Shirley trivs mycket bra med sitt jobb och sina jobbarkompisar. På frågan om hur det gick till när hon bestämde sig för att börja jobba som maskinförare berättar hon att en manlig kompis som tänkte att det skulle passa henne rekommenderade henne att prova jobbet. Första steget blev att söka in till Yrkesakademin och gå en sex månaders utbildning till maskinförare. I klassen på totalt 22 elever var det Shirley och en till som var tjejer, resten var killar. Shirley trivdes mycket bra i klassen och är fortfarande kompis med flera av klasskompisarna. 

Efter utbildningen fick hon jobb som maskinförare hos JE Mark & Anläggning och har nu jobbat där i fem år. Hon trivs mycket bra och när jag frågar henne om "macho-kulturen" som det pratas en del om i byggbranschen kan hon berätta att hon inte haft några såna problem. Snarare tvärtom, många är glada och överraskade av att se en tjej som maskinförare och som en del av personalen på en byggarbetsplats. Hampus, en av jobbarkompisarna kommer fram och berättar att hon inte bara är en bra maskinförare, "hon är bäst". 

"Maskinerna håller längre"

Platschefen Tommy vill också gärna berätta hur mycket de uppskattar att ha en tjej i gänget, det blir ordning och reda, det är bra för arbetskulturen och "maskinerna håller längre". Shirley hämtade ut sin nya maskin i oktober 2021 (se bild) och hon gillar sin Takeuchi skarpt. 

Avslutningsvis vill Shirley gärna skicka med att hon tycker att fler tjejer borde bli maskinförare, det är ett toppenjobb!

När jag går in och läser om utbildningen på Yrkesakademin kan jag också läsa på deras sida att "medelåldern i branschen är hög, det behövs nya maskinförare!" Med den positiva takt byggmarknaden utvecklar sig och i den takt vi själva säljer grävmaskiner till branschen är det ett hett tips att satsa på en en utbildning till maskinförare. 

Gunilla Hellström, EMS Marknad

Om du är intresserad av att vara med och skapa ett forum för kvinnliga maskinförare, hör av dig till mig på g.hellstrom(at)ems.se.

 

JE Mark & Anläggning

JE Eriksson Mark & Anläggningsteknik AB har lång erfarenhet av att bygga och vårda markanläggningar. Företaget utför allt från projektering till kvalificerade finplanerings- och anläggningsprojekt. Mer information hittar du på www.jemark.se.

Här hittar du information om hur man utbildar sig till anläggningsmaskinförare.

Fler nyheter från EMS

Dela denna sida